15 Mart 2016 Salı

İslâm'a Göre ÇocukYetiştirmek (Anne-Baba'nın Görevleri)


İslâm’a göre evliliğin temel sebepleri vardır. Nefsi korumak ve nesli devam ettirmek evliliğin en önemli iki gâyesidir. Aynı zamanda evliliğin en önemli gâyelerinden biri de, imânlı, bilinçli bir neslin yetiştirilmesi ve İslâm ümmetinin sayısının çoğaltılmasıdır. Kadın ile erkek; oyun, eğlence, ve zevklerini tatmin için bir araya gelmemiştir. Bir araya gelişlerinin asıl nedeni sağlam bir toplum ce hayırlı evlatlar yetiştirmek içindir. Çocuk yetiştirme de ise babadan çok anneye iş düşer. Annenin, çocuklarını İslâm ahlâkı ve bu ahlâkın temelleri üzerinde büyütüp terbiye etmeyi hedeflemesi gerekir. Ama maalesef günümüzün en büyük sorunlarından biri ise, iyi bir nesil yetişemediği için, evlatlarını İslâm ahlâkına göre çocuk yetiştiren anneler de günümüzde maalesef zor bulunuyor. Çünkü büyük misyoner faaliyetlerinden biri de annelerin yoldan çıkarılmasıdır. Yeni yetişen bir çocuğa aşıyı ilk yapan annedir, bu duruma göre anneler bozulmadıkça nesil de bozulmaz.  İslâm, ilim tahsilini her Müslümana farz kılmıştır. İslâm hiçbir zamanda kadının öğrenimine mâni olmamıştır. Ama ilim tahsili olmayan bir anne hangi üniversiteyi bitirirse bitirsin, çocuklarını İslâm ahlâkına göre yetiştiremez. İslâm âleminde, fesadın yayılması ve insanların İslâm’dan bir haber yetişmesi için her şeyden evvel kadının yoldan çıkarılması gerekmektedir. Maalesef bu da oldu. Okullarda ve üniversitelerde, nesil yetiştiremeyecek bir sürü genç kız ve erkekten oluşan yepyeni bir nesil yetiştirildi. Öğrenim görmüş ama İslâm’dan bir haber olan kadın, bundan sonra yetiştireceği çocuklarının kalbine İslâm akidesinin tohumunu ekmeyi ve çocuklarını İslâm âhlakına göre yetiştirmeyi hiçbir zaman beceremeyecektir. Bu hususta Rasulullah’ın bir hadisini hatırlamakta fayda var: Kadın, dört şeyi için nikah edilir; malı, soyu, güzelliği ve dini; sen dindar olanını seç ki, evin bereket bulsun." (Buhari)
Ümmetimiz, evlâtlarını İslâm âhlakına göre yetiştirecek anne ve babalara muhtaç durumdadır. Bu durumda anne ve babaların üzerine evlâtları için büyük sorumluluk düşmekte, çocuklarını İslâm terbiyesine göre yetiştirmeyi hedeflemek durumundalardır.
Hem kendi neslimiz için hem de İslâm ümmeti için Kur’ân’da geçen bu iki duâyı sürekli okumak mecburiyetindeyiz: “Rabbim! Neslimden çoğunu namazı devamlı olarak gereğince kılan kullarından eyle. Rabbimiz! Duamı kabul buyur!” (İbrahim-40)
(Ve o kullar): Rabbimiz! Bize gözümüzü aydınlatacak eşler ve zürriyetler bağışla ve bizi takvâ sahiplerine önder kıl! Derler. Âmin..
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder